Tuesday, March 20, 2012

සුමිහිරි රස උල්පතක උපත කොකෝවා



චොක්ලට් සාදා ගනු ලබන්නේ කොකෝවාවලින් බව ඕනෑම අයෙක් දන්නා කාරණාවකි. එහෙත් ඉදුනු කොකෝවා කරලකින් ලබා ගන්නා හැපූවිට කිසිදු රසයක් නොඑන බීජ මගින් චොක්ලට් බඳු සුමිහිරි රසති ආහාරයක් සාදාගන්නේ කෙසේද යන්න ගැන ඔබ කිසිදිනෙක හෝ සිතා තිබේද? කොකෝ ඇට චොක්ලට් බවට පත්වීම තෙක් සිදුවන ක්රිකයාවලිය පිළිබඳව බොහෝදෙනාට ඇත්තේ අල්ප අවබෝධයකි. එහෙයින් චොක්ලට් නිෂ්පාදන ක්‍රියාවලිය හා ඒ අාශ්‍රිත පරාමිතීන් පිළිබඳ අවබෝධයක් ලබාගැනීම චොක්ලට් තරමටම නොවූවත් ඔබට රසවත් අත්දැකීමක් වනු ඇත.
චොක්ලට් සෑදීමට ගනු ලබන්නේ කොකෝවා ගසේ සෑදෙන කොකෝ බීජයි. කොකෝ ඵල වසරකට දෙවරක් නෙලනු ලැබේ. පුලුස්සා පොතු ඉවත්කොට ගත් කොකෝ බීජ අධික උෂ්ණත්වයකට ලක්කලවිට උකු දියරයක් ලැබේ. මෙය චොක්ලට් ද්‍රාවණය ලෙස හඳුන්වන අතර මෙම ද්‍රාවණය කොකෝවා බටර් හා කොකෝවා පිටි ලෙස වෙන්කරගනු ලැබේ.

ලංකාවේ බහුලවම පරිබෝජනය කෙරෙන මිල්ක් චොක්ලට් හෙවත් කිරි අඩංගු චොක්ලට්වල යොදය ‍හෝ වෙනත් කිරි නිෂ්පාදන හා සීනි අඩංගු වන අතර චොක්ලට් ද්රාචවණයෙන් 10%ක් ඇතුලත්කොට තිබිය යුතුය.
ගුණයෙන් වැඩි යැයි සැලකෙන තද පැහැති චොක්ලට්වලද මිහිරි-කටුක මශ්‍ර රසැති හා අඩ පැණි රස චොක්ලට්වලද අවම වශයෙන් චොක්ලට් ද්‍රාවණය 35%කින් අන්තර්ගත විය යුතුය.
බොහෝ දෙනා ප්‍රිය කරන මිල අධික සුදු පැහැති චොක්ලට්වල චොක්ලට් ද්‍රාවණය අඩංගු වන්නේ නැත. ඒ වෙනුවට එහි ඇත්තේ බටර්, සීනි, කිරි නිෂ්පාදන හා රසකාරක වේ. සුදු පැහැති චොක්ලට් අවම වශයෙන් කොකෝවා බටර් 20% වත් අඩංගු විය යුතු අතර සීනි ප්‍රමාණය 55% නොඉක්මවිය යුතුය. විද්‍යුත් නාසිකාව (Electronic Nose) යනුවෙන් හැඳින්වෙන උපකරණයක් මගින් චොක්ලට්වල සුවඳ ඇගයීමට ලක්කරනු ලැබේ.

 චොක්ලට් පිරිසැකසුම්කරණ ක්‍රමවේදය තුළ කොකෝවා බීජ පුළුස්සා ගැනීම එහි සෞඛ්‍යරක්ෂිත බව රැකගැනීම සම්බන්දයෙන් අනුගමනය කරනු ලබන වැදගත් පියවරක් ලෙස සැළකිය හැකිය. මෙමගින් කොකෝ බීජවල අඩංගු සැලේමානෙල්ලා වැනි ව්‍යධිකාරක ඉවත්කරනු ලැබේ. 

2 comments:

  1. චොක්ලට් නම් රසවත් කෑමක්. කටට කෙලත් උනනවා . මිල අධිකම චොක්ලට් තමා බ්ලැක් කලර් චොක්ලට්.

    පෝට් එක නියමයි

    ReplyDelete